Blog

tipy a novinky na blogu

Martin Riegel

Grilujte jako mistr! aneb jak si užít vypečené léto

V parném létě není nic lepšího než udělat nějakou večerní zahradní party spojenou s grilováním. Grilování je letní vášeň nás všech. A není se čemu divit, protože maso z ohně milujeme už od pravěku. Ale pokud si chcete vychutnat opravdu skvělé grilované speciality, přečtěte si náš článek až do konce. Máme pro vás totiž několik tipů na to, jak z grilu sundat opravdovou dobrotu.

  • Když pro grilování vybereme opravdu kvalitní maso, tak chutná skvěle samo o sobě, nicméně o ještě lepší chuť se může postarat dobrá marináda. Ale nic se nemá přehánět – zkuste smíchat bylinky s olejem a maso do něj naložte. Nejlepší je nechat maso v bylinkové koupeli alespoň 24 hodin před tím, než se dostane na gril.
  • Pokud chystáte marinádu, pamatujte na to, že méně je více. Proto není dobré používat více než pět ingrediencí.
  • Lepší než dávat studené maso přímo z ledničky na gril, je nechat ho trochu rozehřát. Proto maso vytáhněte alespoň hodinu předtím, aby dosáhlo pokojové teploty.
  • Před grilováním pořádně rozpalte gril –  ideálně na 250 – 300 °C. To zabere alespoň 45 minut.
  • Než maso položíte na gril, potřete mřížku olejem. Zmírníte tak přilnavost a vyhnete se pak drhnutí připečeného grilu po grilování.
  • Pokud grilujete větší kusy masa, zkuste maso připravit nepřímým grilovaním, kdy se maso na grilu upravuje při nižších teplotách, a to v kouři doutnajícího ohně. Metodou barbecue připravíte chutná a šťavnatá žebírka, hrudní kosti, vepřové plece, ale i celá kuřata nebo prasata.
  • Grilované maso po sundání z grilu hned nepodávejte – nechte ho chvilku odpočívat. Jen tak se jeho chuť a aroma dokonale rozvine.
  • Maso osolte až při sundání masa z grilu. Během grilování totiž může sůl vytáhnout z masa příliš mnoho vody a vysušit ho.

Grilovat se bude letos i u nás v restauraci UNO. Chystáme pro vás celou řadu grilovaných specialit v rámci našeho letního menu. Tak sledujte náš Facebook nebo Instagram nebo rovnou přijďte ochutnat. Třeba speciální Mix z grillu – Kuřecí stehenní steak, řecký biftek, BBQ žebra, grilovaný oštěpok, domácí hranolky, tzatziky, zelenina, bagetka, baby brambůrky.

IMG_1500